25 År I Verklighetens Tjänst


 

 

Mycket förändras på ett kvarts sekel. Länder försvinner, nya bildas. Vi moderniserar värderingar och teknologier. Barn växer upp. Minnen klarnar och bleknar samtidigt på ett märkligt sätt. Men det finns också saker som aldrig ändras – förundran över naturen.

Planeten är dock inte lika imponerad av oss. Vi lever på marginalerna för vad den orkar med, och på dessa 25 år har det blivit tydligt att det är människan som är boven i dramat. Vår jakt efter mer, snabbare, och bättre skapar instabilitet och konflikt, smälter isar, skövlar skogar och tömmer hav på fisk, utrotar arter och bildar extrema väder.

Som tillverkande klädföretag är vi medvetna om vår roll i detta. Tanken med Pinewood från dag ett, var att bidra till en friskare natur - genom att skapa kläder som påverkar den så lite som möjligt. Kläder som håller så du slipper köpa nya. Kläder som är tidlösa så de inte blir omoderna. Kläder som fungerar till allt, så det räcker med få. Kläder utan skadliga kemikalier. Och framför allt, kläder gjorda för att vara ute länge - som ökar uppskattningen för naturen, och hur vi kan skydda den.

Det började 1994 med den numera ikoniska kanadaskjortan. Storrutig flanell som passar till allt, på alla. Vi hade nästan kunnat nöja oss där, för med en Pinewood Kanadaskjorta hängandes vid ytterdörren är du redo för allt från jakt och fiske, till vandringar, svampplockning, hundpromenader, jobbmöten, tältnätter, oväder, och tupplur i hängmattan. Men det var snarare bara början. 1996 registrerades Pinewood och vi var igång. Sedan kom Finnveden; våra klassiska byxor som idag köpts av över 100.000 naturälskare. Snabbt hittade vi nordiska distributörer, och Norge, Danmark och Finland har varit med från start. Vårt lilla företag flyttar från mammas källare till första egna lokalerna, på hisnande 35 m2.

Under några år byter vi försiktigt upp oss och med 4 anställda flyttar vi 2001 in på 95 m2. Omsättningen har smugit upp till nästan 15 miljoner SEK och vi börjar sälja i Tyskland. 2006 klippte vi bandet till våra helt egna lokaler på 300 m2 och ett lager på 3200 m2. Omsättningen dubbleras, likaså antalet medarbetare. Det var dags.. för en hemsida.

Men det var också dags att göra hållbarhet till en ännu större del av Pinewood. 2008 öppnade vi därför en egen fabrik i Kina, med rättvisa löner och full kontroll på tillverkningen. Några år senare blir vi medlemmar i amfori BSCI och 2017 genomförde de en framgångsrik granskning av vår fabrik i Kina. Samma år slutade vi med fluorkarboner (PFC) i alla våra plagg. 2019 kom vår första t-shirt i ekologisk bomull, och hösten 2020 lanseras första kollektionen helt i återvunnen polyester.

Men det är i år som det händer mest. 25 år efter starten, lanserar vi vår första t-shirt tillverkad helt av spill från annan textilproduktion. Vi kommer med jackor och västar i syntetiskt dun, skapat av återvunna PET-flaskor. Och på hemmaplan installerar vi solpaneler på huvudkontor och lager med målet att bli helt självförsörjande på solenergi. Men den största nyheten är besluten för framtiden. Från hösten 2022 siktar vi mot att 50% av alla nya Pinewood-produkter är tillverkade i hållbara material.

Även om vi numera är över 30 anställda, och vårt lilla källarkontor vuxit till en modern industri - kommer en walk-n-talk i skogen alltid att locka mer än ett möte i konferensrummet. Pinewood finns i tusentals svenska hem och stugor - inte minst i våra egna, eftersom varje plagg är gjord för våra egna intressen. För varje skjorta, jacka eller byxor som vi utvecklar, finns en verklighet med i bilden - en stund där kläderna just där och då är helt rätt.

Inte minst för naturen.