Material & Teknologier
Vår ambition är att använda mer hållbara material och genom successiv förbättring av kvaliteten säkerställa en längre livslängd för våra produkter. Vi använder endast miljövänliga, vattenavvisande impregneringar och arbetar kontinuerligt för att öka användningen av återvunna material. Vi utvecklar ständigt nya sätt att bli bättre, mer transparenta och rättvisa på alla nivåer. Vi har påbörjat vår resa mot en mer hållbar kollektion och fortsätter att driva frågan framåt för att vidareutveckla våra material och krav.
BIONIC-FINISH® ECO
Sedan flera år tillbaka har vi valt att övergå till fluorkarbonfri impregnering för alla våra tyger. Fluorkarboner är svåra att hantera och tar lång tid för naturen att bryta ner. Studier har också visat att fluorkarboner påverkar immunsystemet, är hormonstörande och misstänks vara cancerframkallande för människor och andra däggdjur. Vi har valt att arbeta med Bionic-Finish Eco – en mer miljövänlig och fluorkarbonfri (PFC) vatten- och smutsavvisande behandling som hjälper till att hålla det yttre tyget på funktionella plagg torrt. Behandlingen säkerställer att plagget behåller sin andningsförmåga och ursprungliga vikt, oavsett om det har membran eller inte.
Pure Waste®
I vår "Save Water"-serie använder vi återvunnet tyg från Pure Waste®. Produktionsprocessen för detta material använder 99 % mindre vatten och har 50 % lägre koldioxidutsläpp jämfört med liknande produkters produktionsprocesser. Produkterna är gjorda av 100 % återvunnet material, bestående av tygrester från textilindustrin – 60 % återvunnen bomull och 40 % återvunnen polyester. Tygresterna sorteras efter färg, bryts ner till fiber och spinns till nytt garn. Denna process möjliggör tillverkning av tyger utan ny färgning och utan att använda ny bomull. Tyget omvandlas till produkter vars produktionsprocess sparar stora mängder vatten.
För mer information, besök www.impactreport.app/purewaste/
Polyester
Polyester är en extremt hållbar syntetfiber som används i textilier, kläder och kardborreband. Det är idealiskt för tillverkning av utomhuskläder eftersom materialet har låg vattenabsorption, är slitstarkt och bekvämt att bära. Andra utmärkta egenskaper hos polyester är dess färgbeständighet och förmåga att hålla sig slätt och prydligt. Sedan produktionen startade på 1950-talet har polyester blivit världens näst viktigaste textilfiber, efter bomull, och står för 30 % av den globala textilanvändningen. Polyester är ett syntetiskt, oljebaserat material som tillverkas genom att smälta granulaflingor till en flytande massa. Massan blåses sedan ut genom ett munstycke (liknande ett duschmunstycke) för att bilda de långa fibrerna. När fibrerna har torkat spinns de till trådar och vävs till tyg.
Återvunnen polyester
För att minimera vår miljöpåverkan när vi använder polyester, använder vi så mycket återvunnen polyester som möjligt. Genom att använda polyester huvudsakligen från återvunna PET-flaskor kan vi minska resursanvändningen och energiförbrukningen med cirka 70 %. Resultatet är ett mycket starkt och hållbart material som är idealiskt för utomhuskläder.
Bomull
Bomull har använts för textiltillverkning i tusentals år och är den mest producerade textilfibern i världen. Det är en naturlig fröfiber som växer på buskar och är en relativt svår gröda att odla eftersom den är känslig för väder, insekter och sjukdomar. För att odla ett kilo bomullsfiber krävs cirka 10 000 liter vatten, vilket kräver ett bevattningssystem. Bomullsfiber har god hållbarhet och blir starkare när den är blöt, vilket innebär att den inte behöver hanteras alltför försiktigt vid tvätt. Bomull är också hypoallergen, vilket gör det mindre sannolikt att orsaka allergiska reaktioner.
Ekologisk bomull
Ekologisk bomull är en naturlig fiber som är biologiskt nedbrytbar och förnybar, vilket gör den skonsam för miljön. Med en bra balans av olika växter, naturliga gödningsmedel och bomullsbuskar kan bomullen odlas utan att använda giftiga och långlivade bekämpningsmedel samt syntetiska gödningsmedel. Genom att skapa en gynnsam miljö för de naturliga fienderna till skadedjur minskas angreppen på växterna. Färre kemikalier innebär en lägre risk för allergier och hudirritationer för användaren. Ekologisk bomull är dessutom mjuk mot huden och främjar luftcirkulation, vilket gör den bekväm att bära. Hos Pinewood använder vi certifierad ekologisk bomull.
Återvunnen bomull
Återvunnen bomull är en naturlig fiber vars produktion minskar användningen av naturresurser samt vatten- och kemikalieförbrukningen. Återvunna bomullstextilier tillverkas av avfall från konsument- och produktionsledet, och innehåller en mindre mängd ny bomull. Detta bidrar till att minska den negativa miljöpåverkan som är förknippad med bomullsodling, såsom hög vattenförbrukning, koldioxidutsläpp och intensiv markanvändning, och förvandlar textilavfall till nya produkter. Återvunnen bomull är en mjuk och luftig fiber. Den är biologiskt nedbrytbar och förnybar och bidrar till minskad användning av naturresurser, vatten och kemikalier, vilket är avgörande för en hållbar textilproduktion.
Ull
Ull är en naturlig fiber som är både förnybar och biologiskt nedbrytbar, vilket minskar miljöpåverkan. Den behåller värme effektivt och är idealisk för kallare klimat. Ull är självrengörande eftersom de unika egenskaperna hos ullfibrer bidrar till att minska behovet av frekvent tvätt. Den är också vattenavvisande och ger naturligt skydd mot fukt utan att bli genomblöt. Ullmaterial låter huden andas, vilket ökar komforten. Vi använder endast mulesingfri ull. Mulesing är en metod som innebär att man skalar bakdelen av fåret, ofta utan bedövning, vilket är mycket traumatiskt och smärtsamt för djuret.
Hampa
Hampa är en naturlig fiber som är stark, hållbar och snabbtorkande, vilket gör den idealisk för utomhuskläder som kräver lång livslängd. Hampaplantan är naturligt resistent mot skadedjur, svamp och sjukdomar, vilket minskar behovet av herbicider och bekämpningsmedel. Under odlingen kräver hampa minimalt med vatten och inga gödningsmedel. Därför har hampa ett lägre koldioxidavtryck jämfört med exempelvis ny polyester.
Biosynthetic material
Biosyntetiska material utgör ett hållbart alternativ till traditionella fibrer. Ultramid® Biomass Balance Polyamid är en konstgjord och förnybar fiber tillverkad av 100 % biobaserad nylonväv som kommer från ricinolja och organiskt avfall. Produktionen av biobaserade fibrer kräver inga fossila bränslen. Biosyntetiska material har ett betydligt lägre koldioxidavtryck jämfört med konventionell polyamid, då de genererar tre gånger mindre växthusgasutsläpp.
Återvunnen polyamid
Återvunnen polyamid är en konstgjord fiber tillverkad av återvunnet material, inklusive avfall från både produktionsledet och konsumentledet. Konsumentavfall omfattar ofta använda och kasserade produkter samt insamlade fiskenät från haven. Fördelarna med materialet är att det är starkt, hållbart, snabbtorkande och har ett lägre koldioxidavtryck än nyproducerad polyamid.
Lin
Lin är en typ av naturlig bastfiber som är känd för att vara snabbväxande och lättodlad. Vid odling kräver lin väldigt få kemiska behandlingar. Lin är biologiskt nedbrytbart och förnybart, vilket minskar dess miljöpåverkan. Odling av lin kräver färre resurser och mindre tid för att växa, vilket är fördelaktigt för hållbar produktion. Lin är en hållbar, andningsbar, nedbrytbar och förnybar fiber som bidrar till hög komfort och lämpar sig väl för kläder.
TENCEL™
TENCEL™ är ett hållbart naturmaterial som är mer skonsamt för miljön än bomull och viskos och har dessutom överlägsna egenskaper. TENCEL™ produceras från naturliga skogar eller hållbara skogsplantager. Det är känt för sin miljövänliga tillverkningsprocess, som återvinner vatten och återanvänder lösningsmedlet med en återvinningsgrad på 99 %. Jämfört med konventionell lyocell, viskos och bomull har TENCEL™ den lägsta miljöpåverkan, sex gånger lägre än bomull. Det är ett temperaturreglerande material som aktivt sänker kroppstemperaturen. TENCEL™-fibrer har hög andningsförmåga och gör tyget 20 % svalare än exempelvis ull. Fibrerna har också en hög fuktabsorptionskapacitet, på samma nivå som ull, men med en mjukare och mindre stickig yta. TENCEL™ är dessutom minimalt statiskt.
Till skillnad från bomull, polyester och syntetiska material utgör TENCEL™ en ogynnsam miljö för bakterier. Tyget innehåller nanofibriller som fungerar som ett nätverk av kanaler som leder bort fukt från ytan. Fibrernas förmåga att absorbera fukt gör att bakterier har svårt att växa på tyget eftersom fiberens yta förblir torr vid högre aktivitet eller fuktighet. Studier har visat att TENCEL™-fibrer minskar luktbildning. Tyget testades med armhålslappar både under inomhus- och utomhusträning, och skillnaden var märkbar.
e.dye®
e.dye® är ett miljövänligt system för att färga textilier. Det är ett vattenfritt färgningssystem där färgen integreras direkt i fibrerna innan de spinns till garn. Traditionella färgningsprocesser använder 22 liter vatten för att färga 2 meter tyg, medan e.dye® inte använder en enda droppe. Förutom att spara vatten kräver e.dye®-processen mindre energi, minskar koldioxidutsläppen och använder färre kemikalier jämfört med traditionella processer. Till skillnad från traditionella vattenbaserade färgningsprocesser är e.dye®-färgen permanent, vilket innebär att färgerna inte bleknar eller blöder ut på angränsande färger vid tvätt. Utöver betydande vattenbesparingar har e.dye®-produkter en överlägsen finish och ett bredare färgspektrum med över 5000 färger. Färgerna har utvecklats med matematiskt framtagna pigment- och färgformler. Detta gör att e.dye® kan återskapa exakt samma färg om och om igen, från prototyp till massproduktion. Den färg du ser i provet är densamma som du ser i tyget, vilket inte är fallet med andra konventionella färgningssystem där risken för färgvariation är större.