Berättelsen om Rainer
Många outdoor företag har fantastiska stories om hur grundaren i sin ungdom gjorde bergsbestigningar på avlägsna toppar i Anderna, eller korsade snöpinade fjällkedjor med hemmagjord utrustning. För oss heter han Rainer, rätt och slätt.
Och man kan säga att han startade sitt varumärke någonstans längs väg 153 öster om Ullared, hösten 1994. Där satt han på en rastplats, i en rostig Opel Ascona från -83, och hade precis sålt sin första container med de blivande klassiker som skulle bli synonymt med hans företag: storrutiga kanadaskjortor. Leendet fyllde den lilla gröna bilen. Skjortorna var de sista av exakt 8016 st, som Rainer tagit hem från sina studiekamrater i Beijing i två långsamma containrar över tre hav. Men de första i det som skulle bli Pinewood.
"Vill man ha något gjort, får man göra det själv" är ett citat som passar in på den småländska entreprenörsorten Gnosjö, som var en del av Rainers uppväxt. Femtio meter från huset började storskogen, och där började också kojbyggen, upptäcktsfärder, scoutliv och det livslånga intresset för jakt och friluftsliv. I Gnosjö kretsade livet också kring företagsamhet, och i unga år fick Rainer se sin pappa starta det ena läderföretaget efter det andra. Men en dag drogs mattan undan. Föräldrarna delade på sig, och den 12-årige Rainer skeppades ensam till Taiwan av alla ställen, där han snabbt fick lära sig att ta hand om sig själv i en av mångmiljonstaden Taipeis alla studentkorridorer. Utan att kunna ett ord av vad det nu var de pratade.
Att lämnas i okänt land som 12-åring kan låta dramatiskt. Samtidigt finns många exempel på människor som klarat fantastiska saker redan i unga år. Mozart skrev operor, Jean d'Arc ledde en arme, Laura Dekker seglade ensam runt jorden och Nadia Comaneci vann OS-guld. Rainer började förstå kinesiska.
Efter åren i Taipei vaknade en törst efter fler möjligheter. Vid det här laget var det inte mycket som kändes omöjligt, och Rainer började så småningom studera mandarin vid universitetet i Beijing. Här kryllade det av intressanta personligheter, och några av hans närmaste vänner kom från textilfamiljer. Så en dag kom förslaget: skulle han möjligtvis kunna ta med sig ett par containrar med fodrade flanellskjortor till Sverige, och se om de gick att sälja där? Det kunde han. Och det gjorde han.
Att det blev just en tall är inte så konstigt. Tallen är ett väldigt vanligt träd, är stark på egen hand, men bildar fina skogar. Den växer från norr till söder och har varit en resurs i tusen år. Dessutom blev den en snygg logotyp. Pinewood. Enkel. Internationell. Vanlig. Som Rainer.
Idag har Pinewood vuxit till ett internationellt outdoormärke, från 2 containrar med kanadaskjortor till en omsättning på över 200 miljoner kronor. Men samtidigt som allt förändrats, har inget förändrats. Kanadaskjortan är kvar. Rainers inställning är samma. Lagkänslan och tron på kollektivet - som nu är 33 personer i Värnamo. Att finnas mitt i verkligheten är fortfarande det som inspirerar. Träffa folk varje dag som delar upplevelser från naturen runt hörnet. Hur gör man en jacka så enkel men ändå så genomtänkt och bra, att den alltid får vara den som följer med ut i skogen? Det är inte konstigare än så.
Människor är sig ganska lika på de flesta ställen i världen. Bra dagar, så drivs vi av glädjen att få göra det vi älskar. Att komma utanför dörren ska vara enkelt. Ut i naturen, i solen, eller regnet. Låta impulsen styra, utan att kläderna hindrar. Någonstans där hittar vi Rainers syn på design. Ja, på sig själv, andra och hela livet. Vi är ju mitt i det här tillsammans. Och för alla de tillfällena, finns ett märke från Småland som gör saker för att användas.
Av folk. För folk.